Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Επανάληψη ενότητα η παρέα στο σπίτι

Τελειώνοντας την ενότητα η παρέα, χρήσιμο είναι να γίνουν δραστηριότητες επανάληψης και στο σπίτι, για την καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση των γραμμάτων που διδάχτηκαν, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του παιδιού. 
Οι δραστηριότητες αυτές, καλό είναι να γίνονται καθημερινά με παιγνιώδη μορφή, διότι μόνο με συστηματική επανάληψη αποτυπώνονται στο μυαλό των μαθητών τα γραμματάκια και αποφεύγονται καθρεπτισμοί, σύγχυση μεταξύ γραμμάτων κ.α. Σημαντικό είναι τα γράμματα που γνωρίζουν οι μαθητές να προφέρονται από όσους τους βοηθάνε στη μελέτη των μαθημάτων με βάση τη φωνούλα που αυτά βγάζουν και όχι με την ονομασία τους (π.χ. α και όχι άλφα, ι και όχι γιώτα κλπ) 


 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
1) Οι μαθητές παίζουν το παιχνίδι γραφομηχανής ή φρουτομηχανής (διαθέσιμο εδώ). Κάθε φορά εμφανίζεται μια συλλαβούλα (φωνούλα) την αναγνωρίζουν και τη λένε φωναχτά. Κατόπιν μπορούν να την φτιάξουν με τα γραμματάκια τους (εδώ είναι αναρτημένα τα γραμματάκια που έχουν μάθει μέχρι τώρα. Απαιτείται δωρεάν εγγραφή για κατέβασμα του αρχείου στον υπολογιστή)
2) Οι μαθητές εξασκούνται στις λεξούλες που έχουν μάθει μέχρι τώρα. Σε αυτό, σημαντική βοήθεια παρέχεται από τα φυλλάδια που έχουν οι μαθητές για εξάσκηση στο σπίτι. Μέσα σε αυτά μπορεί ο γονιός να βρει λέξεις που γνωρίζουν τα παιδιά ώστε να τους ζητάει καθημερινά να γράψουν 2-3 από αυτές, δίνοντας ανάλογα και την αντίστοιχη επιβράβευση. Ζητείται από τα παιδιά να αναλύσουν τη λέξη σε φωνούλες και γραμματάκια (δηλαδή- ρινόκερος- ρι νό κε ρος - ρ ι ν ό κ ε ρ ο ς). Ιδιαίτερη προσοχή στους τόνους, ώστε οι μαθητές να μάθουν να τονίζουν σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου